DUO CALDERA


AGNIESZKA TERHO & JUHA JOHANSSON


Suomalais - puolalainen Duo Caldera syntyi ja muodostui vähitellen aktiivisesti toimivaksi yhtyeeksi Lahdessa vuonna 2011 kun kaksi kitaristia Agnieszka Terho ja Juha Johansson tapasivat toisensa Lahden konservatorion konserttien yhteydessä. Juha kuunteli Agnieszkan soolo-esiintymistä vuonna 2010 Japanin tsunamin uhreille omistetussa konsertissa, johon osallistuivat paikalliset muusikot. Agnieszka seurasi Juhan kamarimusisointia muiden instrumentalistien kanssa Felix Crohn-salissa. Molempien muusikoiden kulkureitit kohtasivat myös Lahden konservatorion ja Lahden musiikkiopiston opetuskentällä yhteisissä oppilaskonserteissa ja oppilaiden kamarimusisoinnissa. Sitä jaksoa seurasi yhteinen duetointi ja omat konsertit.

Duo Calderan esityksiään on luonnehdittu mm. temperamenttisiksi, riemukkaiksi, taiturimaisiksi ja hienostuneiksi. Caldera-nimi on syntynyt kitaristien tulisen entusiastisesta suhtautumisesta musiikkiin. Työskentelyn prosessissa aina välillä vulkaanin tavoin kiehuu kuin kattilassa, jossa ovat espanjalaisen 'caldera' - sanan etymologiset juuret. Duo Caldera esittää musiikkia renessanssista nykyaikaan. Muusikot etsivät kontaktia erilaisten yleisöryhmien kanssa. He esiintyivät mm. kirkoissa, taidegallerioissa, musiikkioppilaitoksissa ja palvelutaloissa Suomessa, Puolassa ja Virossa. Molemmat tekevät myös aktiivista yhteistyötä muiden muusikoiden kanssa toteuttaen duon omien konserttien lisäksi myös yhteiskonsertteja. Esimerkkinä tästä on 'Laune soikoon!'- hyväntekeväisyyskonsertti joka toteutuu keväisin Launeen kirkossa, Lahdessa.

Duon konsertti lokakuussa 2016 Katowicessa, Puolassa sai erittäin hyvän arvostelun puolalaisessa kitaransoiton lehdessä. Duon uusi työn alla oleva projekti on pohjoismaista musiikkia sisältävä konsertti, jonka ohjelmaan kuuluvat mm. Jean Sibeliuksen teosten sovitukset kahdelle kitaralle. Keväällä 2017 Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto on myöntänyt Duo Calderalle apurahaa uuden kitaraduoteoksen tilaukseen säveltäjä Harri Ahmakselta.


Agnieszka Terho aloitti kitaraopintonsa vuonna 1989 Katowicessa, Puolassa, M. Karłowicz - musiikkikoulussa Michał Mitkon oppilaana. Vuosina 1992-98 hän opiskeli Katowicessa K. Szymanowski – Musikkilyseossa Franciszek Wieczorekin johdolla. Silloin Agnieszka matkusteli osallistumaan lukuisille mestarikursseille Puolassa, Saksassa ja Suomessa, joissa hänen opettajiin kuuluivat mm.: Roland Dyens, Remi Boucher, Hans Wilhelm Kauffmann, Timo Korhonen. Niinä vuosina Agnieszka on pitänyt esiintymisiään soolo- ja kamarimuusikkona.

Välittömästi musiikkilyseon jälkeen 19 - vuotiaana hän on muuttanut Suomeen vuonna 1998 ja aloitti kitaraopinnot Timo Korhosen ja vuodesta 1999 myös Ismo Eskelisen oppilaana Turun Ammattikorkeakoulussa. Vuonna 2000 Agnieszka aloitti opiskelut Sibelius-Akatemiassa. Hän opiskeli Jukka Savijoen, Jyrki Myllärisen ja Ismo Eskelisen johdolla ja valmistui vuonna 2006 esittävän säveltaiteen osastolta musiikin maisteriksi. Kamarimusiikkia hän on opiskellut Ilpo Mansneruksen ja Risto Fredrikssonin johdolla. Samaan aikaan hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille Suomessa ja ulkomailla opettajinaan mm. David Russel, Carlo Domeniconi, Eli Kassner ja Stephen Thachuk.

Agnieszka on esittänyt nykymusiikkia ja eri aikakausien musiikkia. Hän on esiintynyt orkesterin solistina Puolassa ja soolo- sekä kamarimuusikkona Suomessa, Puolassa, Saksassa ja Italiassa. Hän oli palkittu saksalaisen Rottenburger Gitarrenwohen järjestäjän Hans Wilhelm Kauffmannin apurahalla, Sibelius-Akatemian rehtorin Pekka Vapaavuoren apurahalla ja kansainvälisten sekä kansallisten kitarakilpailujen finalistina (Żory 1995, Kielce 1996, Cieszyn 1996, Puola)

Sibelius - Akatemiasta valmistumisen jälkeen Agnieszka on toiminut vuonna 2006-2007 Raaseporin musiikkiopiston kitaransoiton lehtorina ja muutettuaan Lahteen vuodesta 2007 eteenpäin kitaransoiton opettajana Lahden musiikkiopistossa ja Pohjois-Kymen musiikkiopistossa Kouvolassa jossa hän toimii tällä hetkellä kitaransoiton lehtorina.Juha Johansson aloitti kitaraopintonsa Lahden konservatoriossa. Hänen matkansa musiikin parissa sisältää hyvin persoonallisen ja intohimoisen lähestymistavan musiikkiin sen erilaisissa tyylilajeissa, keskittyen pääsääntöisesti klassiseen kitaraan. Juha siirtyi Sibelius-Akatemian solistiseen koulutusohjelmaan vuonna 1985. Hän suoritti kitaransoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin Jukka Savijoen johdolla vuonna 1990 ja valmistui samana vuonna musiikin maisteriksi. Juha on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä kotimaassa että ulkomailla, opettajina mm. Hubert Käppel, David Russel, Alice Arzt, Milan Zelanka, Raphaella Smith, Jörge Morel, Eduardo Falu ja Gordon Crosskey. Kamarimusiikkia hän on opiskellut Jukka Savijoen, Seppo Siiralan, Tapio Jalaksen, Matti Rantasen ja Tero Airaksen johdolla. Juha on esiintynyt orkesterin solistina Suomessa sekä soolo- ja kamarimuusikkona Suomessa, Virossa, Belgiassa ja Puolassa. Vuonna 1988 hän oli palkittu kansainvälisen kilpailun finalistina Karjaalla, Suomessa.

Taiteellisen toimintansa monien vuosien aikana Juha Johansson on tehnyt yhteistyötä teattereiden kanssa (10 vuotta Lahden Kaupunginteatterissa, Heinolan kesäteatterissa ja tällä hetkellä Koirakiven kesäteatterissa Mäntyharjulla) sekä klassisten, jazz- ja blues-muusikkojen kanssa ja on ollut mukana erilaisissa sinfoniaorkestereiden projekteissa (Sinfonia Lahti ja Kymi-Sinfonietta) soittaen kitaraa ja mandoliinia. Teatterimuusikkona Juha on soittanut monenlaisia näppäilysoittimia kuten mandoliinia, banjoa, buzukea, cavaquinhoa ja ud-luuttua. Juha esiintyy klassisella kitaralla aktiivisesti erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa ja hän on monipuolinen muusikko joka sukeltaa vapaasti monessa musiikin lajeissa. Hän toimii jäsenenä mm. seuraavissa yhtyeissä: Martti Peippo-quintet, Jump Blue´s Society, Lahti Big Band, Traxid sekä freelance-muusikkona monessa muussa musiikkiprojekteissa. Hän on esiintynyt Vuohijärvi soi! - festivaalilla.

Juha on opettanut mm. Tiirismaan lukiossa sekä Heinolan, Käpylän ja Itä-Helsingin musiikkiopistoissa. Hän on opettanut vuodesta 1989 alkaen Lahden konservatoriolla, jossa hän toimii tällä hetkellä kitaransoiton lehtorina. Hän on opettanut Lahden Ammattikorkeakoulussa ja opettaa myös Lahden Musiikkiopistossa.